Šumivky. Champagne, Cava, Crémant, Prosecco…
Zobrazit celý popisPod pojem „šumivá vína“ se toho vejde hodně. Nejznámějším zástupcem je zcela bezpochyby „šampaňské,“ které se někdy používá jako název celé kategorie šumivých vín. Ale vězte, že „šampaňské“ je jen a pouze šumivé víno produkované ve Francii ve stejnojmenné oblasti Champagne.
Všechna ostatní šumivá vína označujeme jako „Sekt.“ A ty se pak dále dělí na spoustu dalších, obvykle lokálních druhů. To už jsme u Cavy, italského Prosecca, nebo Crémantů.
Zásadním rozdílem mezi šumivými víny je metoda vinifikace, resp. způsob, jakým se do vína dostávají bubliny.
- Klasická šampaňská metoda neboli klasická metoda druhotného kvašení v lahvi. Šampaňské, Cava, Crémant. Bubliny jsou nejjemnější, s nejdelší perzistencí.
- Metoda Charmat neboli metoda Martinotti. Jedná se o druhotnou fermentaci v tlakovém nerezovém tanku. Bubliny jsou méně jemné, rychleji vyprchávají. Tímto způsobem se vyrábí Prosecco.
- Sycení CO2, což jsou vína označená jako Frizzanté. Může to být např. Prosecco. Bubliny jsou hrubé a rychle vyprchávají.
Zjistěte o šumivých vínech více v našich článcích: