OBJEVTE SVĚT BUBLINEK: ČESKÝ SEKT

Historie šumivých vín se u nás začala psát už na začátku dvacátého století. Když se řekne český sekt, kdekomu se vybaví Bohemka. Přestože se kvalita vín největšího tuzemského výrobce sektů stále zlepšuje, a kromě klasického “demíčka” produkuje i sofistikovanější kousky vyrobené tradiční metodou, byla by škoda držet se jedné značky.

Existuje totiž celá řada českých a moravských vinařů, kteří dělají opravdu skvělé bubliny. Doporučujeme zaměřit se na menší vinaře (i méně známých jmen), kteří sice produkují pár tisíc lahví ročně, zato vínu věnují obrovskou péči. Použití klasické šampaňské metody je pro ně samozřejmostí, jejich bublinky se tak směle vyrovnají kvalitním sektům ze zahraničí.

 

VÝROBA A KLASIFIKACE

Výrobě sektů v tuzemsku dominuje Charmatova neboli tanková metoda. Přesto si mnoho vinařství osvojuje i metodu tradiční, kdy druhotné kvašení probíhá v láhvi.

Sekty můžeme rozdělit do tří skupin:

  • Sekt “Jakostní šumivé víno” - bylo vyrobeno z jakostního vína.
  • Sekt s.o. “Jakostní šumivé víno stanovené oblasti” - musí být vyrobeno přímo v oblasti, kde byly sklizeny i hrozny.
  • Pěstitelský sekt - může být vyroben pouze z hroznů z tuzemských vinic, přímo u pěstitele révy a z jeho vlastních hroznů.

 

HISTORIE

První sekty u nás byly vyráběny těmi nejpovolanějšími, tedy Francouzi. V letech 1923-1941 si francouzská společnost Société Vinicole, která se specializovala na výrobu sektu, pronajímala slavný Křížový sklep ve Valticích. Společnost díky tomu silně přispěla k rozvoji vinařství ve Valticích a na Moravě vůbec.

Druhá světová válka na čas zastavila život na českých vinicích. V roce 1942 si společnost Českomoravské vinné sklepy pronajala starý pivovar ve Starém Plzenci. Místo piva se zde ale začal vyrábět sekt pojmenovaný jako Black Widow. Tím byl položen základ pro značku Bohemia Sekt.

Později nato se v Československu začalo objevovat čím dál více vinařství, která začala šumivá vína také vyrábět. Například sekt z Chateau Radyně je nejstarším nepřetržitě vyráběným sektem u nás. Tento sekt je připravený tradiční metodou kvašením v láhvi. Je charakteristický svou vyváženou chutí s nízkým obsahem zbytkového cukru. Směs hroznů Vlašského ryzlinku a Veltlínského zeleného, pěstovaných na prosluněné Pálavě, tvoří cuvée s vysokým obsahem příjemné kyselinky.

 

ČESKÉ POKLADY

Sekt Stanley z vinařství Gotberg je naším moravským oblíbencem. Vyrábí se z Ryzlinku rýnského, Chardonnay a Sylvánského zeleného, což jsou typické odrůdy pro Mikulovsko. Sekundární kvašení probíhá v láhvi a víno zraje na kvasničných kalech až 24 měsíců. Stanley je krásně harmonický plný sekt s meruňkovým aroma a svěží ovocnou chutí.

Cuvée Veltlínské zelené, Chardonnay a Pinot Noir, to je Sekt Wilomenna Brut. Je vyroben tradiční francouzskou metodou champagne. V tomto vinařství z Blšanského Chlumu v Českém středohoří se hrozny sbírají a zpracovávají ručně. Víno prochází druhotným kvašením v láhvi po dobu 24 měsíců. Tento hravý sekt se vyznačuje broskvovým aroma s citrusovými tóny. V chuti je svěží a lehce pikantní.

Další specialitkou mezi českými sekty je nepochybně ten z vinařství Roudnice Lobkowitz. Toto vinařství má tradici starou přes 300 let a jejich vína ochutnala i královna Alžběta. Jistě by si pochutnala i na jejich sektu, který je vyroben z odrůdy Ryzlink rýnský. Tenhle fešák leží nejméně 9 měsíců na jemných kalech, díky čemuž má jemnou brioškovou chuť, stejně jako Cava či šampaňské. Ve vůni je svěží s náznaky jablek a citrusů.

 

Ochutnejte i další výjimečné české sekty vyrobené tradiční šampaňskou metodou...


Nabídka produktů Klasický český sekt


Zpět na seznam novinek

Vicom s.r.o., IČ: 49616285

Centrála

Přístav Holešovice východ, Jankovcova 6
Praha 7, přístup z ulice Bubenské nábřeží
Tel.: 224 816 232, GSM: +420 603 141 702, GSM: +420 731 448 308
E-mail: info@vicom-vino.cz

Vicom víno na Facebooku Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.