OBJEVTE SVĚT BUBLINEK: PÉT-NAT

Možná už jste o pét-natech slyšeli, v poslední době totiž tato specifická vína zažívají svoji renesanci. Ale víte například, čím se liší od klasického šumivého vína? Možná bychom vám mohli malinko napovědět: pét-nat je zkratka francouzského pojmenování „pétillant-naturel“ = přírodně šumivé. Jedná se tedy o svěží jemně perlivé víno s naturálním štychem a decentním zakalením.

Historicky první bubliny

Ale začněme od úplného začátku. Pét-nat je dost možná nejstarším šumivým vínem na světě. Vyrábí se metodou předků známou jako „rurale“ nebo „ancestrale“. Tato metoda byla používána již na počátku 16. století na jihovýchodě Francie v oblasti Limoux, tedy skoro 100 let předtím, než se narodil samotný Dom Pérignon – známý benediktinský mnich, který stál u zrodu šampaňského.

 

Méthode Ancestrale

Vína se vyrábí starobylým postupem podle filozofie „nic nepřidáno, nic neodebráno“. Ještě živé (rozkvašené) víno se zbytkovým cukrem se před ukončením kvašení stáčí do lahví a narozdíl od tradiční šampaňské metody se nepřidává tirážní likér. Poté se kvůli tlaku uzavře korunkovým uzávěrem a nechá se dokvasit. Vzniklé bublinky jsou ve skutečnosti vedlejším produktem prvního kvašení, a to díky přírodnímu cukru obsaženém v hroznech. Výsledný tlak v lahvích se pohybuje mezi 2 až 4 atmosférami. Na konci celého procesu se víno neodkaluje (tzv. degorzáž) a sediment zůstává v lahvi. Výrobu pét-natu lze do určité míry přirovnat k loterii – nikdy přesně dopředu nevíte, jak bude výsledek vypadat.

Rozdíl

Takže jaký je ten rozdíl mezi vínem pét-nat a klasickým šumivým vínem?

1. Při výrobě šumivého vína se začíná už hotovým vínem a přidává se do něj přesné množství ingrediencí v podobě tirážního a expedičního likéru.

2. Pét-nat si žije v lahvi svým vlastním životem, a to od prvního do posledního okamžiku. Dalo by se také říct, že pét-nat je vlastně technologicky odlehčenou alternativou šumivých vín. Je důležité zmínit také přírodní stránku těchto vín – ta se totiž zpravidla neodkalují a jsou tak hodně naturální.

Co vlastně jsou naturální vína?

Pravděpodobně už každý slyšel o naturálních vínech, mezi které patří i samotný pét-nat. Co se ale vlastně pod pojmem naturální vína skrývá? Naturální víno je nefiltrované, živé, opravdové, ručně dělané víno, které kvasí spontánně a výsledný produkt většinou nevypadá ani nechutná jako klasické víno. Jeho chuť by se v některých případech dala přirovnat ke kyselejšímu pivu nebo stále oblíbenějšímu nápoji Kombucha. Pro výrobu naturálních vín neexistují žádná psaná pravidla. Rozeznat je můžeme minimálně podle těchto kritérií:

  • Hrozny obvykle pěstují malí nezávislí producenti.
  • Hrozny jsou sbírány ručně z udržitelných, organických nebo biodynamických vinic.
  • Víno kvasí bez přidaných kvasinek.
  • Do fermentace nejsou přidány žádné přísady (kvasinkové živiny atd.).
  • Vinař nepřidává žádné, nebo jen malé množství siřičitanů.
  • Na vinicích se nepoužívá žádná chemie (pesticidy, herbicidy).

 

OCHUTNEJTE ŠŤAVNATÉ PÉT-NATY Z NAŠÍ NABÍDKY...


Nabídka produktů PÉT-NAT


Zpět na seznam novinek

Vicom s.r.o., IČ: 49616285

Centrála

Přístav Holešovice východ, Jankovcova 6
Praha 7, přístup z ulice Bubenské nábřeží
Tel.: 224 816 232, GSM: +420 603 141 702, GSM: +420 731 448 308
E-mail: info@vicom-vino.cz

Vicom víno na Facebooku Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.