OBJEVTE SVĚT BUBLINEK: PROSECCO

CELÝ SVĚT HO MILUJE

Živé, svěží víno s květinovo - ovocnými tóny, lehce pitelné a tedy ideální pro každou příležitost…Přesně takové  je Prosecco, nejznámější italské šumivé víno. Jeho obliba po celém světě posledních několik let raketově roste. O tom svědčí i jeho vysoká produkce. Ročně se vyrobí téměř 450 miliońů lahví, výrazně tak překonává i slavnější šampaňské (300 milionů lahví).

 

BUBLINKY Z BENÁTSKA

Domovem Prosecca je Veneto, poměrně velká vinařská oblast na severu Itálie. Proslavila se produkcí tamního šumivého vína a dnes už patří mezi nejdůležitější vinařské regiony světa.

Rozlehlé vinice se táhnou kopcovitým pásem provincie Treviso. Ty nejlepší vinice pak leží mezi malebnými vinařskými městečky Conegliano a Valdobbiadene. Krásné terasovité vinice v okolí těchto měst patří od roku 2019 na seznam světového dědictví UNESCO.

Kamenitá půda a křídové podloží mají zásadní vliv na kvalitu hroznů. Místní, velmi specifické, klima ovlivňují nedaleké horské masivy Dolomit i mořský vzduch, proudící z jihu od Jaderského moře. 

GLERA NEBO PROSECCO

Prosecco se vyrábí z bílých hroznů zvaných Glera. Je to starobylá moštová odrůda, která vévodí vinicím regionu Veneto. Hrozny Glery jsou poměrně neutrální s příjemnou kyselinkou, a proto se skvěle hodí právě k výrobě bublin. 

Dříve se této odrůdě říkalo jednoduše Prosecco. To však bylo poněkud matoucí, a tak byla v roce 2009 oficiálně přejmenována na Gleru, což je dnes jediný správný název pro tuto odrůdu. Název Prosecco na etiketě může nést pouze víno, které pochází z konkrétní DOC/DOCG (zeměpisně přísně vymezené oblasti) a splňuje podmínky dané apelace. Kromě původu hroznů a vlastností samotného vína se týkají například zastoupení a množství použitých odrůd, maximálních výnosů nebo procesu výroby (vinifikace). Glera musí tvořit min. 85% vína, dále mohou být použity například místní odrůdy Bianchetta, Verdiso nebo třeba mezinárodní Pinot nebo Chardonnay.

 

VÝROBA

Nejčastěji se k výrobě využívá metoda zvaná Charmat (nebo také Marinotti či Metodo Italiano). Klasická “šampaňská” metoda je sice povolená, ale používá se jen velmi zřídka.

Víno zpočátku kvasí v nerezových tancích úplně stejně jako “nešumivá” vína. Poté se ale přesune do velkých tlakových nádrží, kde po přidání tirážního likéru, což je jednoduše směs cukru a kvasnic, začne sekundární fermentace. Během tohoto druhotného kvašení vzniká oxid uhličitý, který díky tlakovým nádržím nemá kam unikat čímž ve víně vznikají bublinky. Po 30, někdy až 60 dnech v tanku se víno přefiltruje a pomocí speciálního stroje se pod tlakem plní do lahví.

 

FRIZZANTE NEBO SPUMANTE?

Podle toho, jakým způsobem bylo Prosecco vyrobeno rozlišujeme dva základní typy: Frizzante (perlivé) a Spumante (šumivé). Rozdíl mezi nimi je velký, a to jak kvalitativní tak i cenový.

Prosecco Frizzante je jemně perlivé víno. Perlení je výsledkem dosycení CO2. Tlak v láhvi není tak velký (1 - 2,5 baru) a díky tomu může být lahev uzavřena šroubovacím uzávěrem nebo korkem zajištěným provázkem (tzv. Spago). Jedná se o základní víno vhodné spíše do koktejlů (Aperol Spritz, Hugo, Bellini, atd.). Tomu odpovídá i cena.

Chcete-li však vyšší kvalitu, sáhněte po láhvi označenou jako Spumante. Takové víno musí mít tlak minimálně 3,5 baru, je vyrobeno metodou Charmat a dosycení CO2 není povoleno. Spumante musí být zavřeno hřibovou, nejčastěji korkovou zátkou, kterou je nutné zajistit drátěným košíčkem (tzv. agrafou).


DŘÍVE A DNES

Historie tohoto vína sahá až do prvního století našeho letopočtu. Římský filozof Plinius starší píše ve své encyklopedii Naturalis Historia o víně Pucino, předkovi dnešního Prosecca. 

Rodištěm hroznů Glera byly vinice nedaleko vesnice Prosecco vysoko nad Terstem. V 18.století se pěstování této odrůdy rozšířilo i do nižších oblastí Veneto a Friuli a Prosecco získává své jméno, takové, jak ho známe dnes. Svou chutí se však liší. Až do 60.let minulého století bylo velmi populární Prosecco v polosladkém stylu, které  se spíše podobalo vínu Moscato d´Asti.

Především díky stále novým a modernějším technologiím je dnes Prosecco vysoce kvalitním, šumivým vínem, které můžeme najít na trhu především v suchém stylu brut nebo o něco sladším provedení extra dry.



RŮŽOVÉ PROSECO EXISTUJE!

Čerstvou novinkou, která jistě potěší nejen dámy, je Prosecco ROSÉ. V květnu letošního roku italská vláda konečně povolila výrobu růžové varianty Prosecca v rámci označení DOC. Víno musí být opět vyrobeno z hroznů Glery, smí ale obsahovat 10 až 15 % odrůdy Pinot Noir. Rulanda modrá se přidává právě pro dosažení perfektní růžové barvy a plného těla vína. My se této šťavnaté novinky, která dorazí na náš sklad už koncem listopadu, nemůžeme dočkat.


Náš výlet za Proseccem končí a příště se vydáme zase do Francie na ochutnávku Crémantu. Tak Salute!

K praktické části vašeho samostudia skvěle doporučujeme tato vína:


Nabídka produktů Prosecco | Terra Serena


Zpět na seznam novinek

Vicom s.r.o., IČ: 49616285

Centrála

Přístav Holešovice východ, Jankovcova 6
Praha 7, přístup z ulice Bubenské nábřeží
Tel.: 224 816 232, GSM: +420 603 141 702, GSM: +420 731 448 308
E-mail: info@vicom-vino.cz

Vicom víno na Facebooku Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.