Bílá vína se produkují na celém světě, mnoha metodami, z obrovského množství odrůd (celkem jich může být až 5 000) a v neuvěřitelně velkém spektru aromat i chutí.
Zobrazit celý popisVětšina bílých vín je vyráběna pro okamžitou spotřebu, k archivaci se hodí jen některá. A zatímco ve světě se vyrábí převážně bílá vína bez, popř. s minimem zbytkové cukru, v ČR jsou naopak velmi oblíbená polosuchá bílá vína.
Výroba bílého vína
Bílé víno je obecně definováno jako víno fermentované bez kontaktu se slupkami. Není to ale tak úplně jednoduché. Klasická varianta výroby bílého vína je z bílých hroznů, ale kupodivu může být bílé víno vyrobené i z červených a modrých hroznů. U nich nedochází k maceraci moštu na slupkách, takže se z nich nevylouhuje barvivo. Takovému vínu říkáme klaret. Pokud mošt z bílých a červených hroznů macerujeme na slupkách, vznikne oranžové víno. I to je u nás stále ještě řazené mezi bílá vína.
Jak dělíme bílá vína?
Základní dělení bílých vín je podle obsahu zbytkového cukru: bílá vína suchá (do 4 g zbytkového cukru na litr), bílá vína polosuchá (4,1–12 g), bílá vína polosladká (12,1–45 g) a bílá vína sladká (od 45 g zbytkového cukru na litr). Aby to nebylo tak jednoduché, do označení ještě vstupuje obsah kyseliny ve víně. Suché víno tedy může mít i 9 g/l cukru, pokud je ale celkový obsah kyseliny nejméně o 2 g/l nižší. Kvalitativní označení pak vychází z předpokladu, že vyšší cukernatost moštu znamená vyšší kvalitu výsledného vína, což ale není vždy pravda. Je o tzv. germánský systém a vína zde dělíme na bílé stolní víno, zemské víno, jakostní víno, bílé jakostní víno s přívlastkem: kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno a slámové víno.
Nejoblíbenější odrůdy bílého vína
Mezi nejznámější a světově nejoblíbenější odrůdy bílého vína patří Chardonnay, Sauvignon blanc, Ryzlink rýnský aka Riesling nebo Rulandské šedé. Mezi lokálně oblíbené bílé odrůdy, u nás a třeba i u našich vinných sousedů, potom patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink vlašský aka Welschriesling či Tramín červený aka Gewürtztraminer. Našli jste mezi nimi svoji zamilovanou odrůdu?
Servírování a párování bílých vín
Doporučená teplota servírování je u bílých vín 8-12 °C, konkrétně potom takto: 8-10 °C u mladých a lehkých bílých vín (to bílým vínům dodá svěžest a sníží kyselost), 10-12 °C u vyzrálejších a plnějších bílých vín (nižší teplota by potlačila jejich chuť i aroma, vyšší zase zbytečně zvýrazní chuť alkoholu). Zajímá vás také, k jakým jídlům si bílé víno nejvíce vychutnáte? Lehčí bílá vína jsou ideální snad ke všemu – od salátů a polévek přes ryby a světlá masa až po světlé omáčky a měkké sýry. Ke sladším a vyzrálým bílým vínům si můžete dát klidně i dezert.
Bílé víno, zdraví a dieta
Snažíte se zhubnout a řešíte, jak je na tom bílé víno a kalorie? Asi vás úplně nepotěšíme, i když... Bílé víno obsahuje rovnou dva druhy kalorií – jedny v alkoholu, druhé ve zbytkovém cukru. Takže nic moc. Na druhou stranu, sklenička bílého suchého vína vašemu dietnímu režimu rozhodně neublíží. Polosuchá bílá vína ale raději vynechejte. Stejně tak byste se měli, pokud držíte dietu, obloukem vyhýbat šumivým bílým vínům. Ty obsahují velké množství kalorií i ve své „brut“ variantě. Na závěr ještě přehled kalorií v bílém víně: suché bílé víno obsahuje ve 100 ml cca 58 Kcal., polosuché bílé víno cca 79 Kcal., polosladké bílé víno cca 92 Kcal., suchý sekt cca 75 Kcal. Velmi zajímavou variantou nejen pro dietáře je potom nealkoholické, resp. dealkoholizované bílé víno, které obsahuje minimum kalorií (cca 26 Kcal.).
Cena bílého vína
Bílá vína najdete v nejrůznějších cenových relacích. Obecně můžeme říct, že bílá stolní, zemská a jakostní vína jsou levnější než bílá vína s přívlastkem. Nemusí být vždy pravda, že to nejdražší bílé víno je nejlepší. Na druhou stranu většinou platí, že opravdu levná vína nebývají příliš kvalitní. To ovšem nelze říct u našich (nejen) bílých vín v akci, která nezlevňujeme kvůli kvalitě, ale především proto, abychom vám udělali radost a abychom ve skladu uvolnili místo pro nové kousky. Pokud byste si o bílých vínech chtěli ještě něco přečíst, doporučujeme následující články: