ZPÁTKY KE KOŘENŮM - měsíc ve znamení BIO vín

Ekologickému vinařskému průmyslu se v posledních letech daří velmi dobře. Stále více lidí chce pít "čistá" vína a jsou ochotní si za ně připlatit.

BIO certifikace již v dnešní době není ničím zvláštním. V sousedním Rakousku je to běžná praxe. Většina producentů po celém světě, kteří se chovají ekologicky, to dělá z přesvědčení, že je to dobré pro životní prostředí a budou tak vyrábět i lepší víno. Ještě důležitější je skutečnost, že chtějí chránit své rodiny a zaměstnance před potenciálně nebezpečnými syntetickými výrobky. Lidé nejvíce vystavení toxickým pesticidům jsou totiž lidé v zemědělství.

Jenže problematika okolo bio vín, konvenčních nebo naturálních vín není tak jednoduchá. Abychom těmto vínům co nejlépe porozuměli, je nejlepší je jednoduše ochutnat. Nebudeme vám říkat, jestli je jedna skupina vín lepší než ta druhá a naopak. Nejlepší je si stále rozšiřovat vinné obzory a zkoušet nové styly, vůně a chutě. Jak se ale v této problematice lépe zorientovat teoreticky vám rádi poradíme. :)

Běžná konvenční vína

Při výrobě běžných vín se pracuje s celou řadou produktů, které nejsou jen ty nezbytné pro výrobu vína. Přímo na vinicích se používají pesticidy, insekticidy a často také herbicidy. Ve sklepě potom umělé kvasinky, čeřící přípravky, umělé taniny, proteiny atd. Vinaři svá vína občas přikyselují, nebo naopak doslazují. Síra, která je velmi běžnou přísadou ve vínech, funguje jako stabilizátor, a právě ona je často i viníkem ošklivých kocovin.

 

Bio vína

Evropská Unie má přesně stanovená pravidla pro ekologické zemědělství. Na vinici nesmíte používat žádná umělá hnojiva ani chemické pesticidy nebo herbicidy. Nemůžete použít žádné GMO (geneticky modifikované organismy). Jinak je tomu však při práci ve sklepě. Tam se výroba již nekontroluje a BIO vinař může kromě konvenčních přípravků používat i siřičitany. Povolená množství jsou sice menší než u běžného pěstitele, ale ne o moc. Siřičitany se používají jako konzervační prostředek, který zajišťuje, že se víno dostane ke spotřebiteli v dobrém stavu.

Bio vinice jsou však příjemná zahrádka, kde vinaři často ani nesečou trávu a spolu s révou zde najdete spoustu nejrůznějších rostlin, které poskytují útočiště a potravu hmyzu, zvířatům a ptákům.

Naturální vína

Naturální vína jsou nefiltrovaná, nečeřená, vyrobená čistě přírodně s minimálním zásahem vinaře, s malým nebo žádným přídavkem síry. Hrozny jsou sbírány ručně a fermentace probíhá spontánně bez přidání kvasinek. Vína nejčastěji kvasí ve dřevěných sudech, kvervi amforách nebo betonových vajíčkách. Hrozny obvykle pěstují malí nezávislí producenti. 

Naturální vína však nemají žádnou certifikaci ani oficiální regulovaná pravidla.

Biodynamická vína

Biodynamické zemědělství je stejné jako ekologické zemědělství plus se řídí zásadami stanovené Rudolfem Steinerem ve 20. letech 20. století. Steiner byl zakladatelem antroposofického hnutí. Vydal tzv. zásady pro biodynamické zemědělství, aby pomohl zemědělcům, kteří si stěžovali, že jejich půda ztrácí zdraví v důsledku používání umělých hnojiv. Vinař tím pomáhá svojí révě získat sílu, aby lépe odolala chorobám a škůdcům. Na vinici se používají nejrůznější biodynamické preparáty. Nejznámější jsou tzv. "roháček" a "křemenáček", které jsou založeny na kravském hnoji a jemně mletém křemenu. Ty se před samotnou aplikací kompostují. Kravský hnůj je vložen do kravského rohu a na několik měsíců je zahrabán do země. Homeopatické množství tohoto kompostovaného hnoje se poté zředí vodou a nastříká se na vinici. Cílem je oživit půdu a vyživovat ji.

Další preparáty jsou založeny na rostlinách, jako je přeslička, řebříček, heřmánek, kopřiva dvoudomá a pampeliška. Všechny tyto rostliny mají specifické vlastnosti, které pomáhají révě a půdě. Například přeslička obsahuje síru. Na vinnou révu se nastříká infuze přesličky, která ji vysuší a chrání před napadením houbami.

Někteří vinaři pracují také s postavením planet a fázemi měsíce. Ve sklepě striktně odmítají chemii nebo umělé kvasinky. Povolená je síra, ale jen ve velmi malých dávkách. 

Nejznámější biodynamická sdružení s certifikací jsou Demeter, Respekt a Biodyvin.

 

Můžete poznat, že pijete BIO víno?

Samotní BIO vinaři často říkají, že jejich vína jsou čerstvější, s vyšší kyselinkou a že jejich hrozny dozrávají dříve. Vy jako koncový zákazník to ale nejspíš poznáte jen díky etiketě. Víno nebude chutnat dobře jen proto, že je BIO. Pravdou však je že vinaři, kteří se vydali tímto směrem musí trávit více času na svých vinicích, pozorovat a věnovat pozornost detailům, aby včas podchytili případné problémy. To se často projevuje na kvalitě jejich vín.


Nabídka produktů Bio ze světa


Zpět na seznam novinek

Vicom s.r.o., IČ: 49616285

Centrála

Přístav Holešovice východ, Jankovcova 6
Praha 7, přístup z ulice Bubenské nábřeží
Tel.: 224 816 232, GSM: +420 603 141 702, GSM: +420 731 448 308
E-mail: info@vicom-vino.cz

Vicom víno na Facebooku Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.