OBJEVUJTE S NÁMI: IZRAELSKÁ VÍNA

Již v biblických dobách byl Izrael zdatným vinařským regionem. Jeho umístění podél historické obchodní cesty s vínem mezi Mezopotámií a Egyptem přineslo do Izraele vinařské znalosti ze světa i vinařský potenciál. V římských dobách bylo izraelské víno vyváženo až do Říma. Z tohoto důvodu si tamní vinaři označovali amfory s vínem svým jménem.

Základní kámen moderního vinařství však položil francouzský baron Edmond de Rothschild, majitel panství Château Lafite-Rothschild v Bordeaux. Ten začal dovážet do regionu francouzské odrůdy a technické know-how. V roce 1882 pomohl založit dnes nejdéle fungující vinařství Carmel, které je dodnes největším producentem izraelského vína.

Izrael je především známý svou výrobou košer vín, která se vyváží do židovských komunit po celém světě. Od normálních vín se nijak zásadně neliší, nemusí mít ani požehnání od rabína. Aby vzniklo košer víno, pouze věřící Židé mohou s vínem manipulovat a dotýkat se vybavení, a to od okamžiku, kdy hrozny dorazí do vinařství. Dokonce ani židovský vinař, který není ortodoxní, nesmí odebírat vzorky ze sudů. Druhým kritériem pro výrobu košer vína je, že se nesmí používat žádné živočišné produkty, ani vaječný bílek. Košer vína jsou tedy vhodná i pro vegany.

Dnes se méně než 15 % izraelského vína vyrábí pro svátostné účely. Tři největší producenti – Carmel Winery, Barkan Wine Cellars a Golan Heights Winery – tvoří více než 80 % domácího trhu.

 

Geografie

Vinařské regiony v Izraeli jsou silně ovlivněny nedalekým Středozemním mořem. Existují zde tedy dvě hlavní roční období – horká a vlhká letní sezóna, kdy skoro neprší a chladná a deštivá zimní sezóna. V některých regionech, jako jsou například Golanské výšiny, jsou běžné i sněhové přeháňky.

Izrael můžeme rozdělit na 5 hlavních vinařských oblastí:

  • Galil: region, který je díky své nadmořské výšce, chladnému vánku, výrazným denním a nočním teplotním změnám a vysokou kvalitou půdy jako stvořený pro pěstování hroznů. V této oblasti se nacházejí Golanské výšiny – ve výšce 1 200 m n. m. se jedná o jedny z nejvýše položených vinic v Izraeli.
  • Judská vrchovina: region obklopující město Jeruzalém.
  • Shimshon (Samson)
  • Negev: polosuchá pouštní oblast, kde se pěstují hrozny pomocí kapkového zavlažování.
  • Pláň Šaron: největší oblast pěstování hroznů v Izraeli.

Hrozny

Dlouhá staletí byla v Izraeli z náboženských důvodů výroba alkoholu zakázána. Starověké vinice se tedy využívaly pro pěstování rozinek.

Izraelští vinaři dnes pěstují převážně francouzské odrůdy hroznů dovážené do země od konce 19. století. Mezi nejčastěji pěstované odrůdy patří Cabernet Sauvignon, který má skvělý archivační potenciál. Izraelské Chardonnay skvěle odráží místní terroir a zvláštní vlastnosti viničních půd, které využívají místní vinaři k výrobě šumivých vín. Mezi další oblíbené odrůdy patří Merlot, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Riesling a Syrah.



Zpět na seznam novinek

VICOM spol. s r.o., IČ: 49616285

Centrála

Přístav Holešovice východ, Jankovcova 6
Praha 7, Sanderova 1366/26
Tel.: 224 816 232, GSM: +420 603 141 702, GSM: +420 731 448 308
E-mail: info@vicom-vino.cz

Vicom víno na Facebooku Vicom víno na Instagramu Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Chci
Degustaci
Košík
0 Kč
0 ks

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Potvrďte prosím svůj věk.

Bylo mi 18 a mohu vstoupit.

Ano