Šumivá vína

Šumivky. Champagne, Prosecco, Cava, Crémant… Pod pojem „šumivá vína“ se toho vejde hodně. Nejznámějším zástupcem je zcela bezpochyby „šampaňské,“ které se někdy používá jako název celé kategorie šumivých vín. Ale vězte, že „šampaňské“ je jen a pouze šumivé víno produkované ve Francii ve stejnojmenné oblasti Champagne.

Zobrazit celý popis

Všechna ostatní šumivá vína označujeme jako „Sekt.“ A ty se pak dále dělí na spoustu dalších, obvykle lokálních druhů. To už jsme u Cavy, italského Prosecca, nebo Crémantů.

Zásadním rozdílem mezi šumivými víny je metoda vinifikace, resp. způsob, jakým se do vína dostávají bubliny.

  1. Klasická šampaňská metoda neboli klasická metoda druhotného kvašení v lahvi. Šampaňské, Cava, Crémant, ale i třeba Bohemia Sekt. Bubliny jsou nejjemnější, s nejdelší perzistencí.
  2. Metoda Charmat neboli metoda Martinotti. Jedná se o druhotnou fermentaci v tlakovém nerezovém tanku. Bubliny jsou méně jemné, rychleji vyprchávají. Tímto způsobem se vyrábí Prosecco.
  3. Sycení CO2, což jsou vína označená jako Frizzanté. Může to být např. Prosecco. Bubliny jsou hrubé a rychle vyprchávají.

Vyberte si víno podle oblasti

Vyberte si víno podle vinařství

Upřesněte výběr

Podle druhu
Podle země

Vicom s.r.o., IČ: 49616285

Centrála

Přístav Holešovice východ, Jankovcova 6
Praha 7, přístup z ulice Bubenské nábřeží
Tel.: 224 816 232, GSM: +420 603 141 702, GSM: +420 731 448 308
E-mail: info@vicom-vino.cz

Vicom víno na Facebooku Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.