VÍNA PRO DLOUHÉ ZIMNÍ VEČERY: FORTIFIKOVANÁ VÍNA

Fortifikace neboli posilňování vín je proces, kterým vznikají vynikající, dnes už legendární nápoje jako je portské, madeira, sherry a mnohé další.  Posilněná nebo také dolihovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během, nebo po kvašení přidává alkohol. Zatímco běžná tichá vína obsahují 8,5–15 % obj. alkoholu, dolihovaná vína 16–24 %.

Rozdíl

Fortifikovaná vína rozdělujeme na likérová a aromatizovaná

  • Likérové - k výrobě se používá pouze vinný mošt, víno nebo vinný destilát
  • Aromatizované - k výrobě se smí použít jakýkoliv druh destilátu, cukr, aromatizující přípravky nebo voda

Můžeme je rozdělit také podle metody fortifikace neboli podle toho, v jaké fázi kvašení vína se přidává destilát:

  • Mutage sur grain - alkohol se přidává před započetím fermentace do vylisované vinné šťávy. Výsledný nápoj vyniká intenzivním zabarvením, aroma a je sladší.
  • Časné dolihování - v tomto případě se destilát přidává do vinného moštu, ve kterém už probíhá kvašení. Dochází tak k předčasnému ukončení tohoto procesu, což má za následek výrazněji sladkou chuť a vína jsou více alkoholická. Tímto způsobem se vyrábí např. portské nebo madeira. 
  • Pozdní dolihování - metoda spočívá v přidávání destilátu až po skončení kvašení. Tato vína jsou přirozeně méně sladká (mohou být doslazována). Touto metodou se vyrábí například sherry.

Jak to vzniklo?

Nejznámější druhy fortifikovaných vín vznikly právě v zemích s dlouholetou vinařskou tradicí a největší rozmach zaznamenaly v 17. století v době zámořských objevů. Právě nedokonalé podmínky při lodní přepravě dopomohly k “objevu” fortifikovaných vín. Vína se při převozu v dřevěných sudech kazila a dolihování byl způsob, jak víno zakonzervovat a předejít tak nechtěnému kvašení.

Nejběžnější druhy fortifikovaného vína:

  • Portské víno - slavné fortifikované víno produkované pouze v údolí řeky Douro v severní části Portugalska. Jeho historie sahá až do 17. století, kdy byli dva britští gentlemani posláni liverpoolským obchodníkem s vínem do Portugalska nabrat zkušenosti s obchodem s vínem. Zde se setkali s opatem z Lamenga a hlavně s jeho vínem smíchaným s brandy. Obchodníci byli překvapeni mimořádným charakterem jeho vína, koupili celou jeho zásobu a zaslali ji domů. Vyrábí se metodou časného dolihování, tedy v době kvašení je víno smícháno se 70 % hroznovým destilátem, který zastavuje kvašení.

 

  • Sherry - je nejznámější španělské fortifikované víno. Sherry má krásnou jantarovou barvu. Velký význam při výrobě sherry mají speciální kvasinky vytvářející kožku, tzv. flor, tenkou blanku na hladině zrajícího vína. To dává vínům charakteristické aroma.

 

  • Madeira - víno pocházející z portugalských ostrovů Madeira. Ostrov byl častou zastávkou k doplnění zásob při zámořských plavbách. Nakládaná vína byla často vystavena tropickým vedrům, díky čemuž jejich kvalita neobyčejně vzrostla. Tento způsob byl později modifikován a dnes se vína zahřívají na teploty kolem 50 °C v termovinifikátorech, tzv. Estufas. Destilát se přidává v různých fázích během fermentace, což způsobuje variace chutí.

 

  • Marsala - sicilské fortifikované víno. Je vyrobené scelením odrůd Catarratto, Grillo a Inzolia a dolihovávané vinným destilátem. Marsala je oblíbeným pomocníkem v kuchyni.

 

  • Vermut - fortifikované bílé víno, které je často ochucené bylinkami a kořením. Používá se především k přípravě koktejlů, jako je Martini, Manhattan nebo Negroni.

Pokud rádi ochutnáte některé z našich hřejivích vín, ideální pro prožití příjemného večera, vybrali jsme za vás několik velmi zajímavých kousků. Stačí si vybrat...

 


Nabídka produktů Fortifikovaná vína


Zpět na seznam novinek

VICOM spol. s r.o., IČ: 49616285

Centrála

Přístav Holešovice východ, Jankovcova 6
Praha 7, Sanderova 1366/26
Tel.: 224 816 232, GSM: +420 603 141 702, GSM: +420 731 448 308
E-mail: info@vicom-vino.cz

Vicom víno na Facebooku Vicom víno na Instagramu Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Chci
Degustaci
Košík
0 Kč
0 ks

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Potvrďte prosím svůj věk.

Bylo mi 18 a mohu vstoupit.

Ano