ÚNOR NA SUCHU: DEALKOHOLIZACE VÍNA

Možná někoho může zmást název. Ne, není to překlep - bavíme se opravdu o nealkoholickém vínu. Proč tedy "dealko", a ne "nealko"? Je to proto, že se nevyrábí víno bez alkoholu, ale dochází k odalkoholizování klasického vína. Tedy k dealkoholizaci. Výsledkem je nealkoholický nápoj, který nesmí svým obsahem alkoholu překročit 0,5 ‰.

Dealkoholizace nemusí být absolutní, zanedbatelné množství alkoholu ve víně i po procesu odalkoholizování může zůstat. Limitem, podobně jako třeba u nealkoholického piva, je hranice zmíněné půl procento. 0,5 ‰ je tedy spíše jen stopové množství, srovnatelné například s obsahem alkoholu v kefírových mlécích či nezkvašených ovocných šťávách a podobně. Nealko víno obsahuje mnohem méně alkoholu než běžné sirupy proti kašli.

 

Nealko víno léčí

Vypadá to, že nealko vína čeká zářná budoucnost. Francouzští vědci totiž zjistili, že umělé snížení hladiny alkoholu u Cabernetu Sauvignon (z 12 ‰ na 6 ‰) neodstranilo žádné antioxidanty, tolik blahodárné pro kardiovaskulární zdraví.

Studie tak potvrdila, že při léčbě srdečních onemocnění lze konzumovat nízkoalkoholická a nealkoholická červená vína. Studie byla provedena na skupině lidí se srdečním onemocněním, na kterých testovala účinky běžného vína, nealkoholického vína a ginu. Ze tří testovaných nápojů vykazovaly konzumenti nealko vína měřitelné zlepšení. Aleluja!

Jak dealkoholizace probíhá?

Existují dva hlavní způsoby výroby nealkoholického vína: vakuová destilace a reverzní osmóza. Oba tyto procesy využívají alkoholické víno, jejich výsledkem je víno s téměř nulovým alkoholem. 

Reverzní osmóza

Reverzní osmóza je důmyslný proces, který odfiltruje velmi malé molekuly, jako je ethanol a voda. Poté se “odplyněná” voda přidá zpět do odfiltrovaného vinného koncentrátu. Reverzní osmóza je nákladný proces, který vyžaduje až 2–4 průchody, aby se alkohol z vína úplně odstranil.

Vakuová destilace

Tato metoda odpařuje víno, podobně jako při vaření, jen za použití mnohem nižších teplot, navíc vše probíhá uvnitř vakuové komory. Tento proces bohužel způsobí, že se většina příjemných aromatických sloučenin odpaří spolu s alkoholem. Naštěstí ale tento proces používá jen velmi málo značek nealkoholických vín.

 

Vyzkoušejte některé z našich skvělých nealko vín z Francie, Německa nebo z Moravy...


Nabídka produktů Dealkoholizovaná vína


Zpět na seznam novinek

Vicom s.r.o., IČ: 49616285

Centrála

Přístav Holešovice východ, Jankovcova 6
Praha 7, přístup z ulice Bubenské nábřeží
Tel.: 224 816 232, GSM: +420 603 141 702, GSM: +420 731 448 308
E-mail: info@vicom-vino.cz

Vicom víno na Facebooku Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.