Portské, Porto, slavné fortifikované víno z apelace D.O. Douro v Portugalsku.
Zobrazit celý popisSherry, Marsala, Madeira a i Šaler jsou další fortifikovaná vína z různých koutů Evropy.
"Tokajská" jsou tichá vína ze slavné slovensko-maďarské apelace Tokaj.
Fortifikovaná, neboli dolihovaná vína jsou vína z hroznů, ke kterým je v různých fázích vinifikace přidán destilát.
Porto je produkováno v apelaci D.O. Douro v Portugalsku. V průběhu vinifikace je do vína přidán destilát z hroznů, který zastaví kvašení a ve víně zůstane zbytkový cukr. Portská vína jsou opravdu obvykle sladká, s obsahem alkoholu kolem 20%. Pro dobrý začátek k dalšímu zkoumání viz anglická Wiki.
Sherry je fortifikovaná obdoba Portského, ale z oblasti Jerez/Xeres na jihu Španělska. Rozdíl oproti portskému je v době přidání destilátu (který je též z hroznů). Ten se přidává do vína až po úplném konci fermentace, sherry je tedy obvykle nejprve suché. Poté sherry putuje do dřevěných barelů, ve kterých zraje, a ve kterých je obvykle na hladině vrstva tzv. floru, což je vrstva ušlechtilých kvasinek, která zabraňuje přílišné oxidaci vína. Sherry také může zrát v tzv. solerách, což jsou pyramidové propojené sestavy barelů, kde nejmladší várka se vždy dolévá do vrchních barelů, a lahvuje se ze spodních, kde je dávka nejstarší. Opět, podrobné informaci na anglické Wiki.
Do kategorie fortifikovaných vín ještě spadá třeba Madeira nebo Marsala.
Na Moravě se již desítky let věnuje výrobě fortifikovaných vín vinařství Špalek, a jejich Šaler patří v tuzemské produkci k tomu nejlepšímu.
Tokaji, Tokay nebo Tokaj je vinařská oblast v Maďarsku (a částečně na Slovensku). Vyhlášena je hlavně svými sladkými víny, byť i zdejší suchá vína získávají věhlas a navíc tvoří většinu celkové produkce. Tokajské není fortifikované, svůj zbytkový cukr získává díky vysokému obsahu cukru v hroznech (obvykle Furmintu), pozdnímu sběru a ušlechtilé plísni.