Tramín červený je jednou z nejdéle pěstovaných odrůdn, ale mnohdy posloužila i jako "rodič" při šlechtění nových.
Zobrazit celý popisJejí původ není zcela jasný. Některé prameny směřují do Itálie, další stopy vedou do Maďarska či Rakouska, jiné zase na hranice Francie a Německa. V těchto zemích je i dnes rozšířena, stejně tak i v zemích tzv. Nového světa.
Vína z Tramínu červeného jsou typická už svou intenzivní zlatožlutou barvou a vyšší viskozitou. Jejich plná aromatika nabízí paletu zralého šťavnatého ovoce jako je mango, papája nebo liči. V chuti je Tramín plný, hutný a obvykle je v něm patrný vyšší alkohol. Tato elegantní vína nejsou vhodná k delšímu popíjení, ale spíše jako společník pro gastronomické párování. Tramínu svědčí delší ležení v láhvi, které jej zušlechťuje.